muffinki z budyniem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 op
  • cukier puder

    1 szkl
  • mleko

    1 szkl
  • olej

    80 ml
  • jajko

    1 szt
  • kakao

    2 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1 op
  • mleko 3,2%

    1,5 szkl
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W połowie szklanki zimnego mleka rozpuszczam budyń z cukrem. Pozostałą szklankę mleka doprowadzam do zagotowania w rondlu. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę budyniową i gotuję na niewielkim ogniu aż do otrzymania gęstego budyniu, zdejmuję garnuszek z ognia i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
W jednej misce mieszam suche składniki (mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier, cukier waniliowy), a w drugiej mokre składniki (olej, jajko i mleko). Łączę zawartość obydwu misek, mieszam łyżką tylko do połączenia składników.
W formie na muffinki rozkładam papierowe papilotki, nakładam do nich połowę czekoladowej masy, następnie wykładam 2 łyżeczki zimnego budyniu i przykrywam pozostałym ciastem. Wstawiam blachę do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę muffinki 20 - 25 minut.
Po ostudzeniu dekoruję babeczki polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maryinnarnia 17.01.2017 13:59
Smakowe ! Robię notorycznie :D
ben-ka 05.01.2017 10:19
Mnie by bardzo smakowały.
Wiesława1 05.01.2017 09:07
Pyszne babeczki
Kulinarna Ja 04.01.2017 20:12
prosto i smacznie
cukiereczek 04.01.2017 18:53
z budyniem który lubię
Aleksandra/Olcia 04.01.2017 18:07
uwielbiamy takie smakołyki
Stenka 04.01.2017 17:33
apetycznie wyglądają
Bernadeta1 04.01.2017 16:40
pyszne muffiny
Ania321 04.01.2017 16:20
na pewno świetnie smakują :)
dodi 04.01.2017 15:13
pyszne babeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat