Muffinki w słoiczku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

muffinki

  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • olej

    4 łyżki
  • mleko

    0,5 szklanki
  • mąka tortowa

    1,5 szklanki
  • barwnik spożywczy do ciast

Krem

  • mleko

    150 ml
  • bita śmietana w proszku

  • serek mascarpone

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Najpierw ubijamy jajka z cukrem na puszystość. Wlewamy do tego olej i jeszcze chwilkę ubijamy.
2. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, wlewamy mleko. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto.
3. Ciasto dzielimy na trzy części. Do każdej dodajemy barwnik.
4. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami. Przelewamy ciasta. Każdego koloru robimy 4 muffinki.
5. Pieczemy przez około 20 minut w 170 stopniach.
6. Muffinki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy je do ostygnięcia. Następnie muffinki kruszymy.
7. Robimy krem. Śnieżkę ubijamy na puszystość z mlekiem. Z kolei dodajemy serek i ubijamy ponownie.
8. Do słoiczków układamy muffinki pokruszone, następnie krem wyciskamy rękawem cukierniczym, znowu dajemy warstwę muffinek i znowu wyciskamy krem. Na wierzch ponownie dajemy pokruszone muffinki.
9. Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat