Muffinki szpinakowe ze śliwkami

Muffinki szpinakowe ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Proste do przygotowania, a jednocześnie pyszne i delikatne muffinki. Z dodatkiem szpinaku i śliwek smakują wybornie.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • jajka

    2 sztuki
  • olej

    60 mililitrów
  • śmietana 30%

    200 mililitrów
  • szpinak świeży

    100 gramów
  • mąka

    230 gramów
  • cukier

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • śliwki

    6 sztuk
  • cukier puder do posypania

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak rozdrobnić blenderem. Ze śliwek usunąć pestki i pokroić na plasterki. W jednej misce wymieszać jajka z olejem, szpinakiem i śmietaną, w drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Zawartość obu misek połączyć i zmiksować. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć śliwki. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat