Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
300 g -
masło
50 g -
cukier
150 g -
zapach waniliowy
1 -
jajko
1 -
mleko
225 ml -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
czekolada mleczna
1 tabliczka
Przepis i sposób przygotowania Muffinki śmietankowe z czekoladą mleczną
W drugim naczyniu - jajko roztrzepać z mlekiem, dodać zapach śmietankowy
Masło rozpuścić i wystudzić.
Połączyć ze sobą zawartość obydwu misek (mokre do suchego). Wymieszać. Dodać roztopione masło. Zmiksować.
Dodać pokrojoną w kawałeczki czekoladę; ponownie masę wymieszać.
Do formy muffinkowej włożyć papilotki, nakładać ciasto do 3/4 wysokości.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 20 minut aż muffinki będą rumiane.
Część muffinek można udekorować polewą czekoladową i słupkami migdałów.
Komentarze (3)