Muffinki śmietankowe z czekoladą mleczną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 g
  • masło

    50 g
  • cukier

    150 g
  • zapach waniliowy

    1
  • jajko

    1
  • mleko

    225 ml
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W jednym naczyniu zmieszać - mąkę, proszek do pieczenia - przesiać przez sitko i dodać cukier
W drugim naczyniu - jajko roztrzepać z mlekiem, dodać zapach śmietankowy

Masło rozpuścić i wystudzić.

Połączyć ze sobą zawartość obydwu misek (mokre do suchego). Wymieszać. Dodać roztopione masło. Zmiksować.
Dodać pokrojoną w kawałeczki czekoladę; ponownie masę wymieszać.

Do formy muffinkowej włożyć papilotki, nakładać ciasto do 3/4 wysokości.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 20 minut aż muffinki będą rumiane.
Część muffinek można udekorować polewą czekoladową i słupkami migdałów.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia_mc 30.09.2013 11:59
pyszne .
nutellla 30.09.2013 11:06
bardzo apetycznie wygląda :)
Agata 30.09.2013 10:53
lubię muffinki z dużą ilością czekolady:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat