Muffinki rabarbarowo-migdałowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 gram
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    2 szt
  • olej rzepakowy

    150 ml
  • cukier kryształ

    3/4 szklanki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • rabarbar

    400 gram
  • cukier

    15 gram (migdałowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Muffinki rabarbarowo-migdałowe foto
Rabarbar umyć, osuszyć (nie obierać) i pokroić w plasterki.
Krok 2 - Muffinki rabarbarowo-migdałowe foto
Do dużej miski wsypać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Wymieszać łyżką.
Krok 3 - Muffinki rabarbarowo-migdałowe foto
Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier kryształ oraz cukier migdałowy. Wymieszać za pomocą trzepaczki.
Krok 4 - Muffinki rabarbarowo-migdałowe foto
Dodać mleko oraz olej i jeszcze raz wymieszać.
Krok 5 - Muffinki rabarbarowo-migdałowe foto
Dodać składniki mokre do suchych. Wymieszać łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Na koniec dodać pokrojony rabarbar, wymieszać.
Krok 6 - Muffinki rabarbarowo-migdałowe foto
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć łyżką ciasto. Wstawić muffinki do nagrzanego piekarnika i piec je przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 02.07.2017 07:21
apetyczne muffinki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat