Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Muffinki - przepis podstawowy

4.2
(543)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Podstawowy przepis na babeczki, który możesz wzbogacić dowolnymi dodatkami - orzechami, jagodami lub wiórkami kokosowymi.

Składniki:

Składniki suche:

mąka pszenna
2 szklanki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
cukier
1 szklanka
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat

Składniki mokre:

jajko
2 sztuki
mleko
1 szklanka
olej
0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki - przepis podstawowy

Zasady pieczenia dobrych muffinek/babeczek są proste:

- w jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre;

- składniki suche i mokre mieszamy bardzo krótko - do połączenia składników;

- długie mieszanie sprawi, że babeczki wyjdą ciężkie i gumowate.

Polecam sprawdzony przepis na babeczki zawsze wyrastają, nie opadają. Możemy zmieniać lub dodawać składniki na różne inne, kakaowe, kokosowe, makowe lub z owocami.

Proporcje na 12 babeczek.

1. Suche składniki łączymy w jednej misce.

2. W drugiej misce łączymy mokre składniki i mieszamy, wlewamy do suchych i krótko mieszamy.

3. Jeśli mamy dodatki (owoce, orzechy, wiórki), to teraz jest moment na ich dodanie.

4. Przekładamy do foremek na muffinki najlepiej silikonowych na 3/4 wysokości.

5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 20 minut lub do suchego patyczka.

Jakie dodatki są najlepsze do babeczek?

- borówki i jagody;

- posiekane orzechy włoskie, laskowe, pekan lub brazylijskie;

- większe owoce (np. jabłka, brzoskwinie, morele), pokrojone na kawałki.

- płatki owsiane, wiórki kokosowe, kawałki czekolady, mak.

Wypróbuj również: muffinki cytrynowe i muffinki z kajmakiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia 9 godzin temu
Trochę za słodkie no i piekłam 30 minut...
Sylvi 6 dni temu
Od kilku lat korzystam zawsze z tego przepisu, dodaję czasem bakalie, czasem owoce, czasem czekoladę, a czasem robię "czyste" bez dodatków, jedynie z waniliowym ekstraktem. Przeis niegdy mnie nie zawiódł. Dziękuję ❤️
Doradca Smaku 5 dni temu
Niezmiernie mnie to cieszy ❤️
Moonlight 7 dni temu
Babeczki wyszly super. Bardzo fajny i prosty przepis. Szybciutko się robi zmieniam tylko dodatki. Super !
Doradca Smaku 5 dni temu
Super ❤️
Ewa 2 tygodnie temu
Muffinki pyszne. Zrobiłam trochę inaczej, ubijając jajka z cukrem i dodając wiórki kokosowe.Wyszły puszyste i miękkie. Piekłam w formie tzw King size (na 6 muffinek) przez 30 minut. Polecam.
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Ewo, Twoja wersja musi być równie przepyszna! Cieszę się, że wyszły tak dobre. :)
Studenk 15.12.2024 13:43
Babeczki pierwsza klasa, robione w frytkownicy beztłuszczowej w jednym z akademickich pokoi. Serdecznie cieplutko polecam. Smak wyśmienity, co do zakalca nie bylo nawet możliwości zeby wystąpił. Jak to sie mowi: Nie pędzel a malarz. Milego dnia
Doradca Smaku 16.12.2024 09:51
❤️ Cieszę sie!
A 27.11.2024 19:14
Czy mieszać mikserem czy ręcznie łyżka drewniana?
Doradca Smaku 28.11.2024 15:03
Ciasto na muffiny najlepiej mieszać łyżką, ponieważ nadmierne ciasta może spowodować, że będą zbite i twarde. Pozdrawiam, Doradca Smaku :)
Magda 27.11.2024 08:29
Nie wiem dlaczego innym te babeczki nie wychodzą. Ja regularnie korzystam z tego przepisu i nigdy nie było wtopy. Szybko i pysznie <3
An 21.11.2024 20:14
Nienawidzę, jak.nie ma podanych dokladnie ilości, tylko dwie szklanki.. babeczki do wyrzucenia niestety:(
Rozczarowana 16.11.2024 20:06
Dziadostwo. Zakalec jak nie wiem co. Wszystko idealnie według przepisu. Świeże produkty. Piekarnik nagrzany. Ale po komentarzach widzę, że to loteria. Raz się uda, a raz zakalec. Szkoda czasu na ten przepis...
Elaa 19.12.2024 08:39
Suche składniki + mokre łączysz delikatnie łyżką masa nie jest jednolita jest grudkowata wszystko się uda spróbuj jeszcze raz
Zosia1567 16.11.2024 10:39
Polecam ten przepis karzdemu stawiam 10/10. Wyrosły mi puszyste i duże.
Monia23 13.11.2024 12:11
Przepyszne są, zawsze robię z tego przepisu i wychodzą super polecam
Beata 10.11.2024 18:21
Nie mogę znaleźć kalorycznej wartości muffinki a zależy mi na tej informacji. Może ktoś pomóc?
Adddddd 30.11.2024 11:33
Piekę babeczki ze wszystkim, kakao, owocami, czekolada, orzechami i wychodzą super puszyste i pyszne
Doradca Smaku 12.11.2024 09:24
Jedna muffinka ma mniej więcej 273 kcal, jednak jest to wartość orientacyjna.
Wioleta 09.11.2024 13:24
Zakalec...
Doradca Smaku 12.11.2024 09:23
Przykro mi, że przepis nie wyszedł. :( Niestety ciężko jednoznacznie stwierdzić, co mogło pójść nie tak bez znajomości szczegółów. Być może ciasto było zbyt długo mieszane lub przypadkowo została dodana zbyt duża ilość mokrych składników. Innym problemem mogła być temperatura pieczenia. Zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura pieczenia również może doprowadzić do zakalca. Mam nadzieję, że dasz jeszcze szansę przepisowi i trzymam kciuki, by następnym razem muffinki wyszły idealnie!
DOPA 30.10.2024 11:46
PODAJCIE WAGE TYCH ZASRANYCH SKLADNIKOW A NIE SZKLANKI DO DOPY SE WSADZCIE SZKLANKI
wikuniaa 4 tygodnie temu
Ania93 rel
fordebilsss 25.11.2024 16:22
boze przeciez mozesz se w necie miasry sprawdzic a jesli jestes takim downem ze tego n umiesz to kup se odmierzarki
Ania93 09.11.2024 11:27
A to szklanki nie masz xddd
124 15.10.2024 11:57
Czy do tego przepisu mogę dodać budyniu do babeczek?
Doradca Smaku 16.10.2024 08:12
Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie, bo znam produktu, o którym piszesz. Może po prostu wypróbuj?
........ 14.10.2024 16:40
Sprawdzę
Gaja 06.10.2024 21:58
G E N I A L N Y jest tylko jedno słowo żeby opisać ten przepis
Wale 05.10.2024 20:13
Supeeeeeer przepis po prostu genialny musisz spróbować!!!!
Gaja 06.10.2024 21:59
Spróbuję!
Wale 05.10.2024 20:12
Przepis wyszedł super wszystko się ładnie upiekło i babeczki były przepyszne
waifu_png_pl 19.09.2024 11:01
mój ulubiony przepis na babeczki, szybki i prosty. osobiście używam 1,5 łyżeczki proszku, babcia zawsze mówi żeby używać proszku w proporcji 1 łyżeczka - 1 szklanka więc trochę więcej dam, ale z 1 łyżeczki też ładnie wychodzi. lubię też ubić białka, nie całkowicie (nie na sztywno, nadal są płynne) i dopiero potem dodać do reszty ciasta, nadaje to babeczkom lekkości, fajny myk można zrobić. jeżeli macie blachę do babeczek to polecam zrobić własne papilotki, wystarczy wyciąć kwadraty boku ok 12-15cm z papieru do pieczenia i przcisnąć je szklanką do blachy. ładnie odchodzą i nie smakują niczym, np silikonem, czysta babeczka. ale nie zgodzę się że z przepisu wychodzi 12 babeczek mi zawsze wychodzi więcej, a te moje papilotki są większe od standardowych a i tak jest zazwyczaj 16 i trzeba piec na 2 tury. ale ogólnie dobry fajny przepis
Doradca Smaku 20.09.2024 09:09
Dziękuję za podzielenie się swoimi tipami na babeczki! Proszę pozdrowić Babcię :)
Ww 06.09.2024 13:05
Zrobiłam muffinki z malinami i z jagodami i wyszło super! Muffinki urosły, chociaż się bałam że wyjdzie zakalec ale nie! Wszystko wyszło perfekcyjnie! Bardzo ale to bardzo polecam ten przepis a szczególnie dla osób które z gotowaniem się dopiero zapoznają.
GokA 26.08.2024 22:56
Surowe ciasto wychodzi podobne jak to z gotowca, ale niestety po upieczeniu są średnie w smaku i wyglądzie. Robiłam w foremkach silikonowych i chyba lepiej wyszłyby w zwykłych papilotkach tylko sztywnych, bo surowe ciasto jest bardzo lejace i zwykla papilotka go nie utrzyma. Muffinki ładnie rosną, ale w środku wyglądają trochę jakby były niedopieczone. Przepis prosty i warty wypróbowania, bo patrząc po komentarzach jest duże grono osób zadowolonych. Myślę, że po pewnych modyfikacjach przepisu muffinki wyszłyby idealnie. Ale trzeba próbować :)
Oli 23.08.2024 14:50
Babeczki pyszne przepus super
Jadzia 21.08.2024 19:19
U mnie też wyszedł zakalec. Czy można użyć termoobiegu? Może to pomoże.
Asia 21.08.2024 19:07
Czy trzeba używać miksera
Doradca Smaku 22.08.2024 14:06
Nie. Można wymieszać rózgą/łyżką do połączenia składników. Nie mieszać za długo, inaczej ciasto wyjdzie ciężkie co grozi zakalcem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak