Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki - przepis podstawowy
Zasady pieczenia dobrych muffinek/babeczek są proste:
- w jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre;
- składniki suche i mokre mieszamy bardzo krótko - do połączenia składników;
- długie mieszanie sprawi, że babeczki wyjdą ciężkie i gumowate.
Polecam sprawdzony przepis na babeczki zawsze wyrastają, nie opadają. Możemy zmieniać lub dodawać składniki na różne inne, kakaowe, kokosowe, makowe lub z owocami.
Proporcje na 12 babeczek.
1. Suche składniki łączymy w jednej misce.
2. W drugiej misce łączymy mokre składniki i mieszamy, wlewamy do suchych i krótko mieszamy.
3. Jeśli mamy dodatki (owoce, orzechy, wiórki), to teraz jest moment na ich dodanie.
4. Przekładamy do foremek na muffinki najlepiej silikonowych na 3/4 wysokości.
5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 20 minut lub do suchego patyczka.