Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki pomarańczowo-czekoladowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
cukier brązowy 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
pomarańcze 2 szt
mleko ok 125 ml
masło 10 dag
jajko 2 szt
czekolada gorzka 3/4 tabliczki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki pomarańczowo-czekoladowe

Kroki postępowania

1
Do jednej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia i scieramy skórki z oparzonych pomarańczy.
W drugiej misce mieszamy jajka, sok z 2 pomarańczy, mleko (sok z pomarańczy i mleko razem powinny mieć 250ml) i roztopione masło.
Mokre składniki przelewamy do suchych.
Krok 1 - Muffinki pomarańczowo-czekoladowe foto
2
Delikatnie mieszamy i dodajemy pokrojoną czekoladę. Całość mieszamy.
Krok 2 - Muffinki pomarańczowo-czekoladowe foto
3
Do formy muffinkowej nakładamy do 3/4 wysokości przygotowaną masę.
Krok 3 - Muffinki pomarańczowo-czekoladowe foto
4
Pieczemy około 18-20 minut w temp 180 stopni.
Krok 4 - Muffinki pomarańczowo-czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 21.02.2013 11:15
ale smakowite
Anna169Hosz 21.02.2013 11:09
Bardzo lubię pomarańczowe wypieki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak