Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki orkiszowe z suszoną śliwką
Muffiny orkiszowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnych muffinek, które bazują na mące pszennej. Mąka orkiszowa, pozyskiwana z pszenicy orkisz, ma wyjątkowy smak i nutę orzechową, co nadaje muffinom charakterystyczny aromat i lekko ziemisty smak. Oto prosty przepis na muffiny orkiszowe:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajka, maślankę i masło.
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać śliwki i obrane oraz starte na grubych oczkach jabłko, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto ( do wysokości niewiele mniejszej niż wysokość papilotek ).
Piec w temperaturze 180°C około 20 - 25 minut, do tzw.suchego patyczka.
Smacznego :)