Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki / Muffiny - przepis podstawowy
1. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy z cukrem.
2. Następnie dodajemy jajka, mleko i olej. Mieszamy za pomocą mikserem lub łyżką na gładką masę. Na koniec dodajemy prawie całą posypkę czekoladową i łączymy z ciastem.
3. Do silikonowych foremek wkładamy papiloty i nakładamy do nich po czubatej łyżce ciasta, a po górze sypiemy odłożona posypką.
4. Pieczemy około 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem do 150 stopni).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W FRYTKOWNICY BEZTŁUSZCZOWEJ:
Uzupełnione foremki wkładamy do misy frytkownicy ułożone obok siebie. Wybieramy program "Bake" lub po prostu ustawiamy temperaturę 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 15 minut (po upływie 10 minut należy sprawdzić patyczkiem, czy muffinki są gotowe - patyczek powinien być w miarę suchy).