Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki marchewkowe light z serową niespodzianką
Marchew ścieramy na tarce na małych oczkach. Ananasa odsączamy i kroimy w kostkę.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, słodzik/cukier, płatki owsiane, otręby, skrobię, proszek, sodę i przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy olej i mieszamy.
Do suchych składników dodajemy jajka z olejem i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy jogurt, marchewkę i ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy.
Przygotowujemy masę serową. Żółtko ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy ser, budyń i aromat. Miksujemy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki wypełniamy ciastem do ½ wysokości. Nakładamy kopiastą łyżkę nadzienia serowego i przykrywamy ser ciastem muffinkowym. Porcja starcza na około 10-11 babeczek.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, do suchego patyczka.
Studzimy w uchylonym piekarniku.