Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
350 g -
miód płynny
180 g -
masło
180 g -
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki -
pomarańcza
1 sztuka -
jaja
4 sztuki -
mleko
3 łyżki -
mak suchy
2 łyżki -
lukier
-
cukier puder
1 szklanka -
sok z pomarańczy
4 łyżki -
Skórka pomarańczowa kandyzowan
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Muffinki Makowo-pomarańczowe
Foremkę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami i nakładać łyżką ciasto ,wstawić do rozgrzanego do 180* piekarnika i piec babeczki 20 min aż nabiorą złotego koloru.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Lukier pomarańczowy; Cukier puder utrzeć z wyciśniętym świeżo sokiem z pomarańczy,lukrem posmarować jeszcze ciepłe babeczki obsypać grubo skórką pomarańczową.
Komentarze (9)