Muffinki łaciate

Muffinki łaciate

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Głównie uwielbiane przez dzieci, ale również przez dorosłych. Moje ulubione z czekoladową polewą... Bardzo proste i szybkie do zrobienia! Do przygotowania muffinek możecie zachęcić Wasze pociechy, z pewnością będą zachwycone:)
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto:

  • mąka pszenna

    500 gramów
  • cukier

    35 dag
  • masło 82%

    25 dag
  • jajka

    4 sztuki
  • mleko

    250 mililitrów
  • kakao

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka

polewa:

  • czekolada mleczna

    100 gramów
  • mleko

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier zwykły oraz waniliowy, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko oraz ubitą pianę z białek. Połowę ciasta wylewamy do foremek na muffinki do 1/2 wysokości foremki. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, mieszamy i nakładamy na wierzch muffinek. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 st.C przez 40-45 min. do suchego patyczka. Upieczone muffinki odstawiamy do ostygnięcia.

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki do rondelka, dodajemy mleko i rozpuszczamy na małej mocy palnika. Następnie polewamy wierzch muffinek. Dodatkowo możemy udekorować je dowolną posypką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat