Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki kukurydziano-sojowe z lukrem cytrynowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

6 sztuk

mąka sojowa 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1/3 szklanki
cukier 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
olej 100 ml
śmietana 18 proc 1/2 szklanki

Lukier

sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder 1/3 szklanki

Porada

Uwielbiam je za ich smak, który idealnie komponuje się z lukrem cytrynowym i tą nie suchą konsystencję, która przeważnie wychodzi po użyciu mąki kukurydzianej.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki kukurydziano-sojowe z lukrem cytrynowym

Kroki postępowania

1
W pierwszej misce należy wymieszać obie mąki, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, olej oraz śmietanę.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej. Powstanie dość gęste ciasto, ale takie powinno być.)
Krok 1 - Muffinki kukurydziano-sojowe z lukrem cytrynowym foto
2
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Krok 2 - Muffinki kukurydziano-sojowe z lukrem cytrynowym foto
3
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-23 minuty (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Krok 3 - Muffinki kukurydziano-sojowe z lukrem cytrynowym foto
4
Przygotować lukier.
Cukier puder energicznie utrzeć z sokiem z cytryny i ozdobić nim muffinki.
Krok 4 - Muffinki kukurydziano-sojowe z lukrem cytrynowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:25
dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak