Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki kukurydziano - otrębowe nadziane boczkiem, serem żółtym i oliwką

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka kukurydziana 1 1/2 szklanki
otręby pszenne 1/2 szklanki
mąka tortowa 1/3 szklanki
sól 2 szczypty
Soda oczyszczona Prymat 1 1/2 łyżeczki
margaryna 50 g
jajko 3
mleko 1 szklanka
boczek 30 dkg
ser żółty 50 g
oliwki zielone 14 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki kukurydziano - otrębowe nadziane boczkiem, serem żółtym i oliwką

Boczek kroimy w kostkę i smażymy. Ser żółty również kroimy w kostkę.
Margarynę roztapiamy na małym ogniu. W jednej miseczce mieszamy suche składniki. Do drugiej wbijamy jajka, rozbijamy trzepaczką, dodajemy mleko, roztopioną margarynę i mieszamy trzepaczką. Następnie do jajek stopniowo wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy trzepaczką. Do foremek na muffinki dajemy po łyżce ciasta, następnie rozkładamy po równo boczek, ser i po jednej oliwce do każdej muffinki, rozlewamy na wierzch każdej muffinki pozostałe ciasto i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przed podaniem możemy je polać ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 05.08.2012 12:13
ciekwae

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak