Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki kokosowe z suszonym morelami i rodzynkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 1/2 szkl
cukier biały 1/2 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1 1/2 łyżeczki
morele suszone 50 g
rodzynki 1/2 szkl
margaryna 50 g
jajko 2
mleko 1 szkl
cukier trzcinowy 3/4 szkl
wiórki kokosowe 3/4 (np. kolorowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki kokosowe z suszonym morelami i rodzynkami

Morele kroimy w kostkę. Margarynę roztapiamy na małym ogniu. W jednej miseczce mieszamy suche składniki (razem z rodzynkami, morelami i kokosem). Do drugiej wbijamy jajka, rozbijamy trzepaczką, dodajemy mleko, roztopioną margarynę i mieszamy trzepaczką. Następnie do jajek stopniowo wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy trzepaczką (jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać więcej mleka). Ciasto przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Upieczone możemy udekorować np. lukrem i posypać kolorowymi wiórkami kokosowymi.

z podanych składników wychodzi około 16 muffinek :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata B 14.02.2013 11:53
czekoladka nawet nie pomyślałam, że ten kocyk może przypominać śnieg ;) a zdjęcie na śniegu - czemu nie :)))
czekoladka_m 12.02.2013 20:38
Świetne ujęcie. Czy ja dobrze widzę, że robione na śniegu? Super:)
Ola1984 12.02.2013 19:55
Ciekawy przepis :)
gosia56 12.02.2013 19:13
super
Gracer 12.02.2013 19:03
rewelacyjne zdjęcie takie smaczne samo w sobie
jolanta19 12.02.2013 18:53
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak