Muffinki keksowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • cukier

    0,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 lyzeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    0,5 lyzeczki
  • jajko

    2 szt
  • kefir

    1 szkl
  • olej

    0,5 szkl
  • rodzynki

    2 lyzki
  • daktyle

    5 szt
  • figi

    3 szt suszone
  • orzechy posiekane

    2 lyzki
  • skórka pomarańczowa

    1 lyzka kandyzowana
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Muffinki keksowe foto
Suche skladniki- cukier, make, proszek mieszamy w jednej wiekszej misce, w drugiej mieszamy kefir, jajka, olej
Krok 2 - Muffinki keksowe foto
Nastepnie do miski z suchymi skladnikami wlewamy mokre i mieszamy tylko tyle zeby skladniki sie polaczyly
Krok 3 - Muffinki keksowe foto
Dosypujemy namoczone rodzynki
Krok 4 - Muffinki keksowe foto
Pozostale bakalie siekamy drobno i wsypujemy do ciasta
Krok 5 - Muffinki keksowe foto
Papierowe foremki na muffinki umieszczamy w formie do pieczenia i napelniamy do 3/4 wysokosci ciastem.

Pieczemy do suchego patyczka, tj okolo 20 minut w temp 180 st C.

Po upieczeniu jeszcze cieple mozna posmarowac bardzo cienko dzemem morelowym, wtedy dluzej zachowaja swiezosc.


SMACZNEGO!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 24.03.2015 09:08
moje ulubione
Damiano 17.03.2015 07:49
bardzo dobre
monikaT83 13.03.2015 08:56
keksowe muffinki to bardzo fajny pomysł, też ostatnio takie robiłam:)
marenka 12.03.2015 18:36
Pyszne mufinki...:-)
cooked 12.03.2015 18:15
jedne z moich ulubionych

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat