Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki keksowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

6 sztuk

mąka ziemniaczana 100 gram
cukier 50 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
mleko 50 ml
olej 50 ml

Dodatkowo

mieszanka keksowa 100 gram

Opcjonalnie

polewa czekoladowa

Porada

Są to jedne z najszybszych muffinek, które z pewnością podbiją serce niejednego miłośnika keksów. Muffiny są mięciutkie i cudownie pachną, a przepis tak skomponowałam, aby łatwo było go zapamiętać.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki keksowe

Kroki postępowania

1
W pierwszej misce należy wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu do ciasta wmieszać mieszankę keksową.
Krok 1 - Muffinki keksowe  foto
2
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Krok 2 - Muffinki keksowe  foto
3
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Krok 3 - Muffinki keksowe  foto
4
Udekorować według uznania.
(Roztopiłam czekoladę i ozdobiłam mieszanką keksową.)
Krok 4 - Muffinki keksowe  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:15
super
bietka 19.03.2018 10:11
Na pewno pyszne : )
jejkuchnia 16.03.2018 10:12
Pyszne muffiny. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak