Muffinki jabłkowo-cynamonowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 1/2 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki
  • jabłka

    2 szt
  • masło

    100 g
  • jajko

    1 szt
  • maślanka

    1 szklanka
  • cukier wanilinowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy 1 łyżeczką cynamonu oraz 2 łyżkami cukru. Mąkę mieszamy z 1/2 szklanki cukru, sola, sodą oczyszczoną i cukrem wanilinowym. Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajko, maślankę i miksujemy na jednolite ciasto. Do ciasta dodajemy jabłka i mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy na foremek na muffinki, wyłożonymi papilotkami, do 3/4 wysokości i posypujemy wierzch pozostałym cukrem i cynamonem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok. 20 minut. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 10.11.2015 17:36
Na pewno pyszne są.
dagita 01.08.2014 22:19
Chyba będę musiała je kiedyś powtórzyć bo takie dobre :)
Ola1young 01.08.2014 12:56
apetyczne ,mniam
dagita 31.07.2014 13:07
Polecam bo są obłędnie pyszne :)
ben-ka 31.07.2014 12:51
Apetyczne,a ja jakoś dawno ich nie robiłam....
usmiech 31.07.2014 11:50
fajny przepis
Beatris 31.07.2014 11:27
Smakowicie wyglądają, skusiłabym się na jedną.
Sroczka 31.07.2014 11:07
Ależ pysznie wyglądają.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat