Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

muffinki jabłkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 350g
masło 25g
cukier 1łyżka i 50g
pestki słoneczniki 30g
proszek do pieczenia 2łyżeczki
cynamon 1łyżeczka
śmietana 18 proc 250ml
jajko 1
mleko 4łyżki
jabłka 2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: muffinki jabłkowe

50g mąki rozetrzeć palcami z masłem,dodać łyżkę cukru i pestki słonecznika.Odstawić.W jednym naczyniu przygotować suche składniki: pozostałą mąkę,proszek,sodę,cynamon cukier.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce,zamieszać z jajkiem,mlekiem i śmietaną.Do mokrych składników dodać suche i mieszać.Formę wyłożyć papierkami i nałożyć masę do ok.1/2 wysokości papierka.Na wierzchu posypać mieszanką z mąki,masła i pestek słonecznika.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopniC.Piec przez 20min,aż muffiny wyrosną i nabiorą złotego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 17.11.2012 08:56
uwielbiam muffinki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak