muffinki jabłkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    350g
  • masło

    25g
  • cukier

    1łyżka i 50g
  • pestki słoneczniki

    30g
  • proszek do pieczenia

    2łyżeczki
  • cynamon

    1łyżeczka
  • śmietana 18 proc

    250ml
  • jajko

    1
  • mleko

    4łyżki
  • jabłka

    2 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

50g mąki rozetrzeć palcami z masłem,dodać łyżkę cukru i pestki słonecznika.Odstawić.W jednym naczyniu przygotować suche składniki: pozostałą mąkę,proszek,sodę,cynamon cukier.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce,zamieszać z jajkiem,mlekiem i śmietaną.Do mokrych składników dodać suche i mieszać.Formę wyłożyć papierkami i nałożyć masę do ok.1/2 wysokości papierka.Na wierzchu posypać mieszanką z mąki,masła i pestek słonecznika.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopniC.Piec przez 20min,aż muffiny wyrosną i nabiorą złotego koloru.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Betka 17.11.2012 08:56
uwielbiam muffinki;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat