Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
gorzka czekolada
60 gramów -
masło
60 gramów -
jajko
1 sztuka -
cukier
4 łyżki -
mąka pszenna
90 gramów -
gorzkie kakao
1 czubata łyżka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
1/2 łyżeczki -
sól
1 szczypta -
mleko
100 mililitrów -
groszki czekoladowe
60 gramów -
Polewa:
-
masło
1 łyżka -
gorzkie kakao
1 łyżka -
cukier
3 łyżki -
kwaśna śmietana
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Muffinki czekoladowe z chilli z obłędną polewą
Czekoladę rozpuścić z masłem - w rondelku lub na kąpieli wodnej, odstawić.
Do dużej miski przesiać mąkę z kakao, chilli i solą oraz proszek i sodę.
W mniejszej miseczce umieścić jajko i cukier i całość ubić mikserem, na najwyższych obrotach na puszystą masę, cały czas ubijając, stopniowo wlewać czekoladę.
Tym samym mikserem zmiksować mieszankę mączną z mlekiem i wlewać stopniowo masę czekoladową, całość zmiksować na gładką masę, wsypać groszki czekoladowe i wymieszać.
Nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Wstawić blachę do piekarnika i piec muffiny 20-25 minut. Upieczone od razu wyjać z piekarnika i po chwili przełożyć na kratkę, by wystygły.
Komentarze (3)