Muffinki czekoladowe z chilli z obłędną polewą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gorzka czekolada

    60 gramów
  • masło

    60 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    90 gramów
  • gorzkie kakao

    1 czubata łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • mleko

    100 mililitrów
  • groszki czekoladowe

    60 gramów
  • Polewa:

  • masło

    1 łyżka
  • gorzkie kakao

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżki
  • kwaśna śmietana

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nastawić na 175 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.

Czekoladę rozpuścić z masłem - w rondelku lub na kąpieli wodnej, odstawić.

Do dużej miski przesiać mąkę z kakao, chilli i solą oraz proszek i sodę.

W mniejszej miseczce umieścić jajko i cukier i całość ubić mikserem, na najwyższych obrotach na puszystą masę, cały czas ubijając, stopniowo wlewać czekoladę.

Tym samym mikserem zmiksować mieszankę mączną z mlekiem i wlewać stopniowo masę czekoladową, całość zmiksować na gładką masę, wsypać groszki czekoladowe i wymieszać.

Nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Wstawić blachę do piekarnika i piec muffiny 20-25 minut. Upieczone od razu wyjać z piekarnika i po chwili przełożyć na kratkę, by wystygły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
miroslawa 23.02.2013 05:57
w składnikach zapomniałaś napisać chili, jakie i ile?
miroslawa 23.02.2013 05:55
obłędnie boskie i piekielnie smaczne
Boska_Agatka 22.02.2013 16:01
polecam świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat