Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki bez mąki z kaszą jaglaną i rybką
Kaszę jaglaną płuczemy najpierw zimną wodą a następnie wrzątkiem. Zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu dość często mieszając do wchłonięcia płynów. Zdejmujemy z ognia przyprawiamy solą, pieprzem.
Rybę przyprawiamy solą pieprzem, smażymy na łyżce oleju, następnie rozdrabniamy widelcem.
Do kaszy dodajemy rybę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ser, posypkę orzechową i żółtka, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do kaszy. Masa powinna być puszysta.
Foremkę na muffinki wykładamy wyciętymi kwadratami z dobrej jakości papieru do gotowania (papilotki i zwykły papier do pieczenia może przykleić muffinkę do papieru), nakładamy masę i pieczemy ok 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Muffinki podawać z porcją chrupiących warzyw - u mnie zielone szparagi :)