Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki bananowe z czekoladowymi kropelkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
sól 1 szczypta
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
cukier puder 100 gram
aromat waniliowy kilka kropli
masło 75 gram
jaja 2 jaja
mleko 125 ml
czekoladowe kropelki 1/2 szklanki
banan 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki bananowe z czekoladowymi kropelkami

-Rozgrzać piekarnik do temp.175 st.C.
-Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia.
-Banany rozgnieść/widelcem/ dodać rozbełtane jajka, mleko i masło.
-Mąkę przesiać do głębokiej miski i połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
-Dodać cukier, wanilię, cynamon i gałkę maszkatołowę, wymieszać.
-Połączyć mokre składniki z suchymi, dodać czekoladowe kropelki i krótko wymieszać.
-Formę do pieczenia posmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami.
-Gotowym ciastem napełnić foremki do 3/4 wysokości.
-Piec ok. 20-25 min. /do tzw. suchego patyczka/.
-Przestudzone muffinki posypać cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak