Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki bananowe z czekoladą - przepis

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 240 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczka
masło lub margaryna 200 gram
cukier 120 gram
jajko 4 sztuka
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
banan 2 sztuka
sok z cytryny 1 łyżeczka
czekolada roztopiona 30 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki bananowe z czekoladą - przepis

ILOŚĆ: ok. 12 muffinek
W miseczce kroimy banana i dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, widelcem miażdżymy na puree.
Do kolejnej miseczki dodajemy jajka oraz cukier i miksujemy na jasną i puszystą masę.
Następnie dodajemy ekstrakt i puree z banana, ponownie miksujemy. Mąkę połączoną razem z proszkiem oraz solą dodajemy stopniowo do wcześniej przygotowanej masy. Na koniec dodajemy roztopione masło, miksując do uzyskania jednolitej masy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i przelewamy do ¾ wysokości. Dodajemy na wierzch każdej muffinki po kleksie z gorzkiej czekolady, patyczkiem lub wykałaczką lekko rozprowadzamy tworząc zakrętasy oraz po plasterku banana. Pieczemy w temp. 180 C przez 25-30 min. do ze złocenia wierzchu. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara/zuza22_85 15.10.2012 09:14
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak