mrożony mus czekoladowo pomarańczowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4 sztuki
  • cukier

    5 łyżek
  • śmietana kremowa 30%

    200 ml
  • masło

    30 gram
  • czekolada gorzka

    50 gram
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • likier kawowy

    2 łyżki
  • likier pomarańczowy

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • kurkuma mielona

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - mrożony mus czekoladowo pomarańczowy foto
Jaja sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka od białek. Żółtka z 3 łyżkami cukru oraz miękkim masłem zmiksować robotem na gładką, puszystą masę.
Krok 2 - mrożony mus czekoladowo pomarańczowy foto
Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać czekoladę, likier kawowy lub czekoladowy i mieszając ogrzewać NA PARZE do powstania gęstego kremu.
Krok 3 - mrożony mus czekoladowo pomarańczowy foto
Wszystkie białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać łyżkę cukru i ubijać dalej 2-3 minuty, aż piana będzie bardzo sztywna. Połowę piany delikatnie (w dwu etapach) wmieszać w GORĄCY krem czekoladowy, do całkowitego połączenia składników. Odstawić do wystygnięcia.
Krok 4 - mrożony mus czekoladowo pomarańczowy foto
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do drugiej części żółtek, a także likier pomarańczowy i kurkumę dla koloru. Dokładnie zmiksować i wstawić na parę. Mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia na krem.
W gorącą masę pomarańczową wmieszać delikatnie drugą część białek.
Odstawić do wystygnięcia.
Krok 5 - mrożony mus czekoladowo pomarańczowy foto
Ubić kremówkę z 1 łyżką cukru na pianę. Po połowie wmieszać do każdego musu.
Krok 6 - mrożony mus czekoladowo pomarańczowy foto
Na dnie szklanych naczyń ułożyć ciasteczka amaretti (można pominąć ten składnik). Masy czekoladową i pomarańczową wlewać naprzemiennie wg własnej fantazji. Pomiędzy warstwy można wsadzić więcej ciastek.
Krok 7 - mrożony mus czekoladowo pomarańczowy foto
Napełnione musami naczynia (2 większe lub nawet do 6 mniejszych) nakryć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki do całkowitego zamarznięcia. Nie trzeba go mieszać co kilka godzin, bo jest wystarczająco puszysty.
Krok 8 - mrożony mus czekoladowo pomarańczowy foto
Po zamarznięciu możemy się nim delektować. Smacznego. :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna156 16.04.2014 08:55
Wygląda rewelacyjnie....
Kuchenka 25.02.2014 23:03
wygląda fantastycznie
Agnieszka-87-25 20.01.2014 08:16
pyszny ten mus
adelajda 19.01.2014 18:12
wow !! co za pyszności !!!
Wafelek2601 09.10.2013 10:49
Ale super wygląda
Ada-Gaba 24.08.2013 08:43
jak milo przeglądać Twoje przepisy, zawsze znajdzie się coś pysznego i ładnie podanego :)
Krystyna32 18.08.2013 15:12
rewelacyjny deserek
malinowepocalunki 14.08.2013 22:45
Musi smakować bosko.
Katarzyna34 14.08.2013 13:27
wygląda obłędnie
Alex_M 14.08.2013 12:48
rewelacja! i jak pięknie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat