Mrożona kawa Mojito

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Prosty przepis na mrożoną kawę mojito. To wspaniały, kofeinowy zastrzyk energii z efektem orzeźwienia!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • espresso

    2 filiżanki
  • tonic

    400 mililitrów
  • cukier

    1.5 łyżeczki
  • limonka

    2 plastry
  • mięta

    4 liście
  • kostki lodu

    10 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przygotowania kawy Moito potrzebujemy wysokich szklanek, w których kawa będzie się ładnie prezentowała i dobrze widoczne będą dwie warstwy, które tworzą się podczas odpowiedniego nalewania.

1. Przygotowujemy dwie, podwójne porcje kawy espresso. Dodajemy cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i przelewamy do małego dzbanuszka, co ułatwi nam potem kontrolę nad nalewaniem. Kawę odstawiamy do wystudzenia.

2. Do szklanek wsypujemy kostki lodu do 1/3 wysokości szklanek. Uzupełniamy schłodzonym tonikiem tak, aby tonik był nieco poniżej kostek lodu.

3. Następnie bardzo powoli, z niewielkiej wysokości wlewamy espresso, bezpośrednio na kostki lodu (nie na tonik). W ten sposób kawa nie zmiesza się całkowicie z tonikiem i będą widoczne dwie warstwy.

4. Tak przygotowaną kawę dekorujemy plasterkami limonki i miętą. Prawda, że proste?

Jagódka17
Użyłam toniku o smaku Mojito

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat