Mrówkowy tort

Mrówkowy tort

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    1 szklanka
  • margaryna

    30 dag
  • jajko

    6 szt
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
  • amoniak

    1 płaska łyżeczka
  • kakao

    4 łyżki
  • Masa wiśniowa: masło

    2 kostki
  • mleko 3,2%

    0,5 l
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • cukier kryształ

    0,5 szklanki
  • galaretka wiśniowa

    1 szt
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • glukoza

    5 dag
  • cukier puder

    35 dag
  • wiśnie bez pestek

    1 słoik
  • masa

    35 (cukrowa)
  • woda

    35 ml
  • Ciasto:

    1,5 szklanki
  • mąka krupczatka

    1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Mrówkowy tort

Ciasto:
margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem i amoniakiem, kakao. Na końcu dodać pianę z białek. Wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Każde piec osobno ok. 25 min.

Masa wiśniowa:
z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru waniliowego i cukru kryształu ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z 2 kostkami masła na pulchną masę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić i dodać do masy. Masę podzielić na 3 części.

Masa cukrowa:
pozostałe składniki masy to barwniki spożywcze i olejek waniliowy (nie było możliwości wpisania ich na listę składników)
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Cukier puder przesiać. Rozpuścić żelatynę w kompieli wodnej i dodać glukozę. Uważać by nie zagotować. Zdjąć z kąpieli i dodać olejek waniliowy. Następnie wsypać cukier puder i wymieszać gdy zacznie twardnieć wyrobić masę podzielić na części i każdą część zabarwić potrzebnym kolorem barwnika (brązowy, niebieski, zielony, żółty) wyrobić w rękach. Przełożyć na stół i rozwałkować ciasto. Z tak przygotowanej masy można formować mrówki, literki, trawkę i pozostałe dekoracje. Gotowe mrówki, literki i kwiatki schłodzić w lodówce ok. 24 godz. Pozostałą masę żółtą i białą rozwałkować i formować na gotowym torcie. Poszczególne elementy sklejać za pomocą lukru powstałego z wody i cukru pudru.

Całość przełożyć wg. kolejności: ciasto - masa wiśniowa z wciśniętymi wiśniami - ciasto - masa wiśniowa z wciśniętymi wiśniami - ciasto - cienka warstwa masy na górze i po bokach torta - dekoracja z masy cukrowej - całość schłodzić w lodówce kilka godzin

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (63)

Aannkaa82 20.11.2013 19:48
Genialny, najładniejszy jaki tu widziałam :)
msmors 12.06.2013 09:40
cudowny tort
annagebalska 19.12.2012 16:24
wspaniale wygląda
caralajna 14.11.2012 07:36
wow, piękny, nie umiałabym takiego sama zrobić tym bardziej podziwiam
rjustysia 08.11.2012 11:28
rewelacyjne te mrówki!!!! :)
Jastinka 02.11.2012 08:40
świetny
Wacław 26.05.2012 10:33
piekny i b.apetyczny !
Wafelek2601 11.05.2012 23:28
rewelacja
artur7 09.05.2012 07:52
extra wygląd
KasiaK90 11.03.2012 20:43
rewelacyjny tort

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat