Mroczny makaron z krewetkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    20 dag czarny
  • krewetki

    30 dag
  • śmietana 12%

    200 ml
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • masło klarowane

    2 łyżka
  • ząbki czosnku

    2 sztuka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużym garnku zagotowujemy wodę na makaron.

Krewetki dokładnie oczyszczamy, dokładnie płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody.

Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło. Przesmażamy na rumiano pokrojony czosnek. Dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy na rumiano. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Dodajemy natkę pietruszki oraz śmietanę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem i od razu ściągamy z ognia.

Makaron odcedzamy, nakładamy na talerze i zalewamy sosem z krewetkami.

Czarny makaron możemy także dodać na patelnię z sosem, dokładnie wymieszać i dopiero nałożyć na talerze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aisoglam 06.05.2014 08:31
*Podoba mi się ta mroczna strona krewetek :)
aisoglam 06.05.2014 08:31
Poba mi się ta mroczna strona krewetek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat