Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mroczny makaron z krewetkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 20 dag czarny
krewetki 30 dag
śmietana 12% 200 ml
natka pietruszki 1 pęczek
masło klarowane 2 łyżka
ząbki czosnku 2 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Mroczny makaron z krewetkami

W dużym garnku zagotowujemy wodę na makaron.

Krewetki dokładnie oczyszczamy, dokładnie płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody.

Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło. Przesmażamy na rumiano pokrojony czosnek. Dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy na rumiano. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Dodajemy natkę pietruszki oraz śmietanę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem i od razu ściągamy z ognia.

Makaron odcedzamy, nakładamy na talerze i zalewamy sosem z krewetkami.

Czarny makaron możemy także dodać na patelnię z sosem, dokładnie wymieszać i dopiero nałożyć na talerze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 06.05.2014 08:31
*Podoba mi się ta mroczna strona krewetek :)
aisoglam 06.05.2014 08:31
Poba mi się ta mroczna strona krewetek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak