Mousse pistacjowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche dno

  • ciastka maślane

    150 g
  • masło lub margaryna

    50 g

Mousse

  • pistacje

    50 g
  • jajko

    2 szt
  • śmietana kremowa 30%

    100 ml
  • cukier

    80 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 listki ok. 5 g
  • mleko

    2-3 łyżki
  • biała czekolada

    50 g

Na wierzch

  • pistacje

    10 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mousse pistacjowy foto
Masło lub margarynę roztopić; Ciastka zmiksować blenderem; Wymieszać roztopione masło z pokruszonymi ciastkami;
Krok 2 - Mousse pistacjowy foto
Małe tortownice lub pierścienie cukiernicze ułożyć na desce pokrytej folią spożywczą, do każdej wkładać po 2-3 łyżki ciastek i ubijając łyżką wyłożyć "kruche" dno;Dęskę z przygotowanymi dnami odstawić na 30 min do lodówki;
Krok 3 - Mousse pistacjowy foto
Pistacje lekko podgrzać na suchej patelni,a następnie wrzucić do blendera i tak długo miksować aż orzeszki wypuszczą z ziaren olej, a masa z pistacji stanie się kremowa;
Krok 4 - Mousse pistacjowy foto
Czekoladę zetrzeć na tartce o grubych oczkach;
Zelatynę namoczyć w zimnej wodzie;
Białka odzielić od żółtek;
Krok 5 - Mousse pistacjowy foto
Zółtka ubić z cukrem na puszysty krem.Białka ubić na sztywną pianę.Również śmietankę ubić na bitą śmietanę;
Krok 6 - Mousse pistacjowy foto
Zelatynę odsączyć z wody, następnie lekko podgrzać z odrobiną mleka, tak by się rozpuściła ( nie gotować);
Krok 7 - Mousse pistacjowy foto
Do ubitych żółtek dodać zmiksowane pistacje, rozpuszszczoną żelatynę, startą czekoladę, a następnie wymieszać drewnianą łyżką z ubitymi białkami i bitą śmietaną.
Krok 8 - Mousse pistacjowy foto
Wyjąć wcześniej przygotowane kruche dna z lodówki, nakładać mus, wyrównać wierzch.; Tak przygotowany mus wstawić najpierw na 1 h do zamrażalnika, a następnie przenieść do lodówki i schłodzić kilka godzin;
Krok 9 - Mousse pistacjowy foto
Tuż przed podaniem posypać wierzch resztą zmiksowanych pistacji;
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magduś83 06.07.2014 23:39
chciałabym troszkę spróbować
Renata22 11.04.2014 22:49
coś niebywałego!
kasienka23 06.04.2014 18:17
wyśmienity deserek!
DorotaZ 06.04.2014 16:57
Rewelacyjny deserek:)
Wiktoria29 06.04.2014 16:27
piękne zdjęcia, cudnie podane , no i mega smaku mi koleżanka narobiła
Janina 06.04.2014 16:07
Mniam, pyszności;)
aisoglam 06.04.2014 15:16
Prześliczny i przepyszny deser!!
Smaczna_B 06.04.2014 13:04
świetny!smaczny!idealny!
2milutka 06.04.2014 12:44
rewelacyjny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat