Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moussaka z ziemniakami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos mięsny

wołowina 50 dag
czosnek 1 ząbek
cebula 1 sztuka
wino białe 50 ml
pomidory krojone z puszki 1 puszka
olej roślinny 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
chili Prymat 1 szczypta
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku

bakłażany

bakłażan 2 sztuki
oliwa 3 łyżki
sól do smaku

sos beszamelowy

masło lub margaryna 30 dag
mleko 300 ml
mąka pszenna 2 płaskie łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól do smaku
ser żółty 1/2 szklanki

ziemniaki

ziemniaki 50 dag
sól 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Moussaka z ziemniakami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15 min.
Krok 1 - Moussaka z ziemniakami foto
2
Bakłażany myjemy, obcinamy końcówki i kroimy w plastry o grubości ok. 5mm. W misce skrapiamy bakłażany oliwą i oprószamy solą. Rozkładamy bakłażany na blaszce i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku.
Krok 2 - Moussaka z ziemniakami foto
3
Wołowinę mielimy. Do garnka wlewamy olej roślinny i rozgrzewamy go. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Podsmażany na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Do garnka wrzucamy wołowinę i zwiększamy ogień. Podsmażamy mięso ok. 7 minut. Dodajemy białe wino i prużymy 5 min. Dodajemy resztę składników: pomidory, cynamon natkę pietruszki, cukier chili i oregano. Zamiast pomidorów z puszki możemy dodać świeże pomidory, taką opcję stosuję tylko w sezonie na pomidory. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą, mieszamy i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu ok. 40 min co jakiś czas mieszając.
Krok 3 - Moussaka z ziemniakami foto
4
Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy ok. 2 minuty na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Stopniowo wlewamy mleko, bardzo małymi porcjami cały czas mieszając aż sos stanie się gładki, kremowy. Sos doprawiamy gałką muszkatołową i solą oraz dodajemy połowę tartego sera. Całość mieszamy i podsmażamy aż ser się rozpuści.
Krok 4 - Moussaka z ziemniakami foto
5
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: ziemniaki (1/2), warstwę bakłażanów (1/3), sos mięsny (1/3), warstwę bakłażanów (1/3), sos mięsny (1/3), ziemniaki (1/2), bakłażany (1/3).
Krok 5 - Moussaka z ziemniakami foto
6
Na koniec wylewamy sos beszamelowy. Wierzch posypujemy resztą sera.
Krok 6 - Moussaka z ziemniakami foto
7
Zapiekamy w 180 st. C przez ok. 40 min. SMACZNEGO!
Krok 7 - Moussaka z ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia26 04.05.2014 20:20
apetycznie wygląda
Patriszja
Patriszja 04.05.2014 19:57
ooo takie kiedys jadłam i szukałam przepisu super że w końcu znalazłam :)
Paolcia 04.05.2014 19:51
wygląda bardzo apetycznie :)muszę spróbować :)
Czyki 04.05.2014 19:31
Bardzo dobre danie:) i jak pięknie się prezentuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak