Moussaka

Moussaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    2 szt
  • mięso mielone

    500 g
  • pomidory

    4 szt
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • parmezan starty

    100 g
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • oregano

    do smaku
  • oliwa

  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    1,5 szkl
  • wino czerwone

    0,5 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażan pokroić w paski, posypać solą i odstawić na 20 minut, żeby pozbyć się goryczki. Po tym czasie opłukać zimną wodą i osuszyć.

Mięso podsmażyć na oliwie. Gdy utworzą się grudki dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Wszystko razem smażyć, aż mięso będzie sypkie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, dusić aż zacznie odchodzić skórka. Dolać wina i doprawić oregano (ja miałam suszone - dałam ok. 3 łyżeczek). Dusić aż zrobi się gęsty sos (płyn powinien prawie całkiem wyparować).

Bakłażan delikatnie podsmażyć z obu stron.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę bakłażana, posypać natką pietruszki i wyłożyć 1/2 mięsa mielonego. Ułożyć kolejną warstwę bakłażana, posypać natką, wyłożyć resztę mięsa. Ostatnią warstwą powinien być bakłażan.

Z masła, maki i mleka zrobić sos beszamelowy (masło roztopić na patelni, dodać mąkę, smażyć aż zbrązowieje i stopniowo dodawać mleka ciągle intensywnie mieszając aż sos będzie gęsty). Zalać zapiekankę sosem i posypać startym serem.

Piec w 180 st przez 30minut.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika78 07.07.2012 19:56
pięknie się prezentuje, bardzo lubię tą potrawę
Cukiereczek13 07.07.2012 17:05
naprawdę pysznie wygląda ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat