Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Motylki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 2,5 łyżki
masło 180 g
cukier waniliowy 1 łyżeczki
żółtko jajek 5
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
śmietana 18 proc 1 łyżka
łezki czekoladowe lub kawałki

Przepis i sposób przygotowania na: Motylki

Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, sól wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy masło pokrojone na kawałki. Oddzielamy żółtka od białek i żółtka także wrzucamy do miski. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Następnie wkładamy je do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkujemy przez folię spożywczą i wykrawamy ciasteczka, które układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wciskamy w nie łezki do zapiekania i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C ok. 15 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 18.01.2013 21:54
Jak ładnie Ci wyszło, domyślam się, ze długo nie postały na stole :)
caffee_tea 18.01.2013 21:48
fajne przepis
haniaa 18.01.2013 21:32
fajne :) ja bym je jeszcze z wierzchu posypała grubym cukrem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak