Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mostki wieprzowe duszone Zewy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 1 kg mostki wieprzowe
marchew 1 szt
cebula 1 szt
pieczarki 250 g
woda 1/2 szk
sos słodko-kwaśny 1/2 szk
olej 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku
przyprawy do smaku ( smak natury )
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mostki wieprzowe duszone Zewy


Mostki umyć, osuszyć, pokroić między kośćmi i oprószyć solą i przyprawą smak natury.
Marchew i cebulę pokroić, jeśli pieczarki są duże to także je pokroić na ćwiartki lub połówki.
Podsmażyć je z cebulą na patelni a potem przełożyć do garnka.
Dodać resztę składników.
Zakryć garnek pokrywką, zagotować zawartość i zmniejszyć ogień tak aby spod pokrywki nie wydobywała się para.
W czasie duszenia kontrolować czy nie wydobywa się para, wtedy trzeba dostosować moc ognia ( u mnie kuchenka gazowa ).
Mostki dusić do miękkości około 1,5 godziny na małym ogniu.
Gotowe mostki można podać z ziemniakami lub pieczywem albo kaszą i ulubioną surówką.



PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 30.10.2016 13:01
Pyszne, pyszne, ja takie uwielbiam :)
Krzysztof15 28.10.2016 20:48
Świetna propozycja
Wafelek2601 28.10.2016 19:13
Przepyszne.
Bernadeta1 28.10.2016 16:37
smaczny obiadek z takim mięsem
Motorek 28.10.2016 16:15
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak