Mostki wieprzowe duszone Zewy

Mostki wieprzowe duszone Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    1 kg mostki wieprzowe
  • marchew

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • pieczarki

    250 g
  • woda

    1/2 szk
  • sos słodko-kwaśny

    1/2 szk
  • olej

    2 łyżki
  • liść laurowy

    2 szt
  • sól himalajska

    do smaku
  • przyprawy

    do smaku ( smak natury )
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Mostki umyć, osuszyć, pokroić między kośćmi i oprószyć solą i przyprawą smak natury.
Marchew i cebulę pokroić, jeśli pieczarki są duże to także je pokroić na ćwiartki lub połówki.
Podsmażyć je z cebulą na patelni a potem przełożyć do garnka.
Dodać resztę składników.
Zakryć garnek pokrywką, zagotować zawartość i zmniejszyć ogień tak aby spod pokrywki nie wydobywała się para.
W czasie duszenia kontrolować czy nie wydobywa się para, wtedy trzeba dostosować moc ognia ( u mnie kuchenka gazowa ).
Mostki dusić do miękkości około 1,5 godziny na małym ogniu.
Gotowe mostki można podać z ziemniakami lub pieczywem albo kaszą i ulubioną surówką.



Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ZEWA

30.10.2016 13:01
Pyszne, pyszne, ja takie uwielbiam :)

Krzysztof15

28.10.2016 20:48
Świetna propozycja

Wafelek2601

28.10.2016 19:13
Przepyszne.

Bernadeta1

28.10.2016 16:37
smaczny obiadek z takim mięsem

Motorek

28.10.2016 16:15
smaczne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat