Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mostek cielęcy po staropolsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mostek cielęcy 2 kg
sól gruba 2 łyżki
jajko 2 szt
mleko 0,5 szkl
wątróbka cielęca 10 dag
bułka czerstwa 1 szt
masło 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mostek cielęcy po staropolsku

1. W mostku zrób głęboką kieszeń, oddzielając grubą skórę od żeber, ale nie przecinając jej do końca. W środku i na zewnątrz mięso natrzyj solą.
2. Przygotuj farsz: oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z masłem. Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Zmiel razem z wątróbka. Wymieszaj z masa żółtkową i posiekana natka.
3. Dopraw sola i pieprzem. Białka ubij na pianę, połącz z masą. Farsz nałóż do kieszeni w mięsie. Otwór zepnij wykałaczkami.
4. Mięso ułóż w brytfance. Obłóż wiórkami masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp 200 stopni. Piecz 90 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 17.12.2013 16:36
smaczne jedzonko
kate.500 08.07.2013 08:11
smaczne miesko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak