Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mostek cielęcy nadziewany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mostek cielęcy 1200 g
olej sojowy 60 g
sól do smaku
mąka 30 g
masło 90 g
żółtko jajek 3 szt
migdały 20 g
ozor wędzony 100 g
mleko 1/2 szkl.
tymianek do smaku
cielęcina 250 mielona

Przepis i sposób przygotowania na: mostek cielęcy nadziewany

Mięso opłukać i wysuszyć naciąć chrząstki końców żeber i przełamać, aby końce żeber wyszły na wierzch i oddzieliły się od mostka. Ostrym nożem poprzecinać delikatnie wzdłuż powięzie obrastające z zewnątrz kostki żebrowe, uchwycić palcami kostkę i oderwać od mięsa. Pomiędzy dwoma płatami płaskich mięśni mostka ponacinać błony i uformować kieszeń, która poszerzyć i podłużyć oraz osuszyć. Z mąki i 30g masła zrobić jasną zasmażkę, stale mieszając wlać zimne mleko i wystudzić. Utrzeć pozostałe masło i mieszając dodawać po trochu dwukrotnie zmielona cielęcinę, zasmażkę, żółtka i sparzone, pozbawione skórki i posiekane migdały. Wymieszać z pokrojonym w kostkę ozorem, przyprawić. Kieszeń w mostku posolić, napełnić nadzieniem i zszyć nitką. Mostek piec w brytfannie z rozgrzanym olejem około 1,5 godziny pod przykryciem. Wystudzony mostek pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i przybrać sałatą, ogórkiem itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 02.07.2012 19:34
chyba to pracochłonne jest
mariel78 03.06.2012 13:10
świetny przepis
gusia1000 04.03.2012 11:05
Super jadło.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak