Moskole (oryginalne)

Moskole (oryginalne)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • maślanka lub kwaśne mleko

    1 szklanka
  • sól

  • ziemniaki

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Odcedzone i ostudzone ziemniaki ugniatamy wraz z mąką, solą i maślanką na gładką, gęstą masę. Masa ma mieć taką konsystencję, żeby dało się formować placki. Masę rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 1 – 3 cm (według uznania) i wykrawamy z niego owalne moskole. Można też formować placki w rękach, nadając im owalny kształt.
Pieczemy na skraju gorącej blachy.
Podajemy z masłem zmieszanym z drobniutko posiekanym czosnkiem i solą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

krokodyl

29.06.2012 08:55
pycha

koala

22.05.2012 13:14
takie same jak moja mama niegdyś piekła:)

Renata16

20.04.2012 11:12
Jak ja je lubię!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat