Mortadela smażona w przyprawach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mortadela

    6 plastrów
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1/2 szklanki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mortadela smażona w przyprawach  foto
Surowe jajko roztrzepać. Dodać przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Mortadela smażona w przyprawach  foto
Plastry mortadeli obtoczyć w roztrzepanym jajku.
Krok 3 - Mortadela smażona w przyprawach  foto
Potem obtoczyć w bułce tartej.
Krok 4 - Mortadela smażona w przyprawach  foto
Na patelni mocno rozgrzać olej. Na mocno rozgrzany olej układać plastry mortadeli.
Krok 5 - Mortadela smażona w przyprawach  foto
Smażyć z obu stron na kolor rumiany.
Krok 6 - Mortadela smażona w przyprawach  foto
Zdjąć z ognia, osączyć i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mela25 22.03.2015 16:41
fajna , jak dawno
Jolanta40 24.01.2015 20:45
moja mama tak samo smażyła mortadelę :)
Bernadeta1 17.12.2014 12:05
Kiedyś często robiłam na szybki obiadek i zawsze rodzince bardzo smakowała
olkaaa 17.12.2014 08:50
jeszcze nie jadłam
Habibi 17.12.2014 08:31
Ze sto lat nie jadłam smażonej mortadeli ;) Z rok temu ostatnio kupiłam, a zawsze poluję na dobrą mortadelę w Lidlu, bo ma ok.90% mięsa! Kiedyś kupiłam jakąś na próbę w markecie, a na metce było całe 17% mięsa, i aż strach pomyśleć, czym była wypełniona, skoro nie było to mięso ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat