Przepis i sposób przygotowania na: Mortadela domowa z pieczarkami
Po zapeklowaniu mięso rozdrobnić malakserem z dodatkiem zmielonej słoniny na mus, dodając pod koniec pokruszony lód. Przyprawy i żelatynę zmielić razem w młynku do kawy i dodać do masy mięsnej - ponownie miksować przez kilka chwil, aby wszystko dobrze się połączyło.
Piecarki wylać na sito i odczekać, aby dobrze odciekły, następnie wymieszać z masą.
Całość przełożyć do woreczka uwieszczonego w szynkowarze, ubić usuwając pęcherzyki powietrza i szczelnie zakręcić woreczek. Zamknąć szynkowar i włożyć na kilka godzin do lodówki.
W międzyczasie zagotować wodę w odpowiednio dużym garnku, wstawić do wrzątku szynkowar, skręcić płomień i parzyć mortadelę przez 2 godziny w temperaturze 85-90*C. Wnętrze wędliny powinno osiągnąć 80*C.
Szynkowar przełożyć do zimnej wody i schłodzić. Kiedy całość osiągnie temperaturę pokojową włożyć na noc do lodówki.