Mortadela domowa z pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe bez kości

    600 g
  • pieczarki w zalewie solnej

    drobne
  • słonina

    250 g
  • lód

    200 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    5 g
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    20 g
  • Gorczyca biała cała Prymat

    4g
  • kolendra mielona

    2 g
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2-3 g
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    2-3 g
  • Czosnek suszony Prymat

    5 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wieprzową szynkę pokroić w kostkę, połączyć z solą peklową, wymieszać bardzo dokładnie, a następnie umieścić w zamykanym pojemniku i włożyć do lodówki na dobę.
Po zapeklowaniu mięso rozdrobnić malakserem z dodatkiem zmielonej słoniny na mus, dodając pod koniec pokruszony lód. Przyprawy i żelatynę zmielić razem w młynku do kawy i dodać do masy mięsnej - ponownie miksować przez kilka chwil, aby wszystko dobrze się połączyło.

Piecarki wylać na sito i odczekać, aby dobrze odciekły, następnie wymieszać z masą.
Całość przełożyć do woreczka uwieszczonego w szynkowarze, ubić usuwając pęcherzyki powietrza i szczelnie zakręcić woreczek. Zamknąć szynkowar i włożyć na kilka godzin do lodówki.

W międzyczasie zagotować wodę w odpowiednio dużym garnku, wstawić do wrzątku szynkowar, skręcić płomień i parzyć mortadelę przez 2 godziny w temperaturze 85-90*C. Wnętrze wędliny powinno osiągnąć 80*C.

Szynkowar przełożyć do zimnej wody i schłodzić. Kiedy całość osiągnie temperaturę pokojową włożyć na noc do lodówki.
Habibi
/skorzystałam z internetowego przepisu - dobrakielbasa.pl/mortadela-z-szynkowara/

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 30.08.2017 12:27
domowej mortadeli jeszcze nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat