Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mortadela domowa z pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 600 g
pieczarki w zalewie solnej drobne
słonina 250 g
lód 200 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 g
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 20 g
Gorczyca biała cała Prymat 4g
kolendra mielona 2 g
Papryka słodka mielona Prymat 2-3 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat 2-3 g
Czosnek suszony Prymat 5 g

Porada

/skorzystałam z internetowego przepisu - dobrakielbasa.pl/mortadela-z-szynkowara/

Przepis i sposób przygotowania na: Mortadela domowa z pieczarkami

Wieprzową szynkę pokroić w kostkę, połączyć z solą peklową, wymieszać bardzo dokładnie, a następnie umieścić w zamykanym pojemniku i włożyć do lodówki na dobę.
Po zapeklowaniu mięso rozdrobnić malakserem z dodatkiem zmielonej słoniny na mus, dodając pod koniec pokruszony lód. Przyprawy i żelatynę zmielić razem w młynku do kawy i dodać do masy mięsnej - ponownie miksować przez kilka chwil, aby wszystko dobrze się połączyło.

Piecarki wylać na sito i odczekać, aby dobrze odciekły, następnie wymieszać z masą.
Całość przełożyć do woreczka uwieszczonego w szynkowarze, ubić usuwając pęcherzyki powietrza i szczelnie zakręcić woreczek. Zamknąć szynkowar i włożyć na kilka godzin do lodówki.

W międzyczasie zagotować wodę w odpowiednio dużym garnku, wstawić do wrzątku szynkowar, skręcić płomień i parzyć mortadelę przez 2 godziny w temperaturze 85-90*C. Wnętrze wędliny powinno osiągnąć 80*C.

Szynkowar przełożyć do zimnej wody i schłodzić. Kiedy całość osiągnie temperaturę pokojową włożyć na noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 30.08.2017 12:27
domowej mortadeli jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak