Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morska paella

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki duże 1 opak
kalmary 2 duże
groszek mrożony 1/2 szkl
papryka 1 szt
cebula 1 duża
wino białe 50 ml
masło
sok pomarańczowy 1 szkl
bulion warzywny 1 kostka
tymianek 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
cytryna 1 szt
czosnek 3 ząbki
filet z dorsza 1 duży
ryż 0.5 (do paelli)

Przepis i sposób przygotowania na: Morska paella

Kroki postępowania

1
Na maśle podsmażamy krewetki, dorzucamy pokrojoną cebulkę, czosnek i paprykę. Doprawiamy lekko papryką. Na sam koniec obrane i pokrojone kalmary, dorsza oraz groszek. Zalewamy winem i odstawiamy.
Krok 1 - Morska paella foto
2
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Wysypujemy ryż, a na niego nasz farsz. Zalewamy przygotowaną miksturą (szklanka bulionu z szafranem, sok pomarańczowy, papryki i tymianek)
Krok 2 - Morska paella foto
3
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Długość pieczenia zależy od ryżu. Moja piekła się godzinę. Jak cały płyn odparuje dolewamy więcej soku.
Krok 3 - Morska paella foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 14.11.2012 10:04
ale smakowity kąsek
adelajda 14.11.2012 09:42
smakowicie wygląda !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak