Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morska fantazja z łososiem i rakami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rak 500 g
łosoś 3-5 kg
krewetki duże 200 g
cytryny 3 szt
oliwki czarne 100 g
winogrona czerwone 30 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 50-100 g
blue curacao 500 ml
natka pietruszki 1 op
pomidorki cherry 1 op
olej 100 ml
limanda 200 g
miruna 200 g
łosoś filet 100 g
śmietana 30% 100 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 doza
sól 1 doza
przyprawa w płynie 1 doza
banan 2 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 doza

Przepis i sposób przygotowania na: Morska fantazja z łososiem i rakami

Rybę czyścimy z łusek z oczu myjemy doprawiamy lekko solą ,pieprzem i warzywkiem ,robimy do niej farsz z mielonych ryb wypisanych u góry z dodatkiem śmietany gałki muszkatołowej , sosu ogrodowego,soli ,pieprzu i warzywka ,faszerujemy tym rybę zatykamy od dołu wykałaczkami i sznurujemy nitką najlepiej dratwą.Wstawiamy do pieczenia lekko wygiętą nasmarowaną olejem na pieczenie z parą, 135 stopni na 2.5 godz.

Robimy galaretkę z blue curacao i wody 1:1 po 500 ml i dodajemy żelatyny lekko chłodzimy wylewamy jedna część na pater aby powstało lustro wodne , a drugą cześć zostawiamy do zastygnięcia na zrobienie kostki do ozdoby.

raki gotujemy przez jakieś 7 -10 minut i gotowe ,krewetki tylko sparzamy.

Wszystko układamy i dekorujemy według własnej wizji .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 20.07.2014 13:46
niesamowicie wygląda, nie wiem czy to dekoracja czy się tak je
eliza135 25.02.2014 20:06
fajnie wygląda aż oczy same jedzą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak