Przepis i sposób przygotowania na: Morelowo-śliwkowe drożdżowe ciasto
Przygotowanie:
Do misy robota wkruszyć drożdże, rozetrzeć z 1 łyżką cukru, mąki i szklanką mleka letniego, odstawić na 30 minut, wsypać cukier, mąkę przesianą z solą, wbić jajka i hakiem wyrabiać ciasto.
Do wyrabianego ciasta wlać letni stopiony tłuszcz, olejek rumowy i wyrabiać z 5 minut ciasto.
Wierzch ciasta posypać trochę mąką i przykryć talerzem do wyrośnięcia.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, poukładać połówki moreli i śliwek, posypać wiórkami kokosowymi, piec w nagrzanym piekarniku na 180°C, grzanie góra/dół około 55 minut.
Polewę wyjąć z opakowania do miski, dodać śmietanę, w kąpieli wodnej połączyć składniki, polewę rozsmarować na cieście i zostawić do zastygnięcia.