Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morelowo-śliwkowe drożdżowe ciasto

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto drożdżowe jest najlepszym ciastem w naszym domu na różne okazje, jest doskonałą bazą do różnych owoców. SMACZNEGO!!!

Składniki:

drożdże świeże 5 dag
mleko ciepłe 1 szklanka
margaryna 10 dag
jajko 3 sztuki
aromat rumowy 3 krople
mąka tortowa 60 dag
sól 1 szczypta
morele 10 sztuk
śliwki 20 sztuk
wiórki kokosowe 1 szklanka
polewa czekoladowa 1 opakowanie
śmietana 12% 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Morelowo-śliwkowe drożdżowe ciasto

Przygotowanie:

1

Do misy robota wkruszyć drożdże, rozetrzeć z 1 łyżką cukru, mąki i szklanką mleka letniego, odstawić na 30 minut, wsypać cukier, mąkę przesianą z solą, wbić jajka i hakiem wyrabiać ciasto.

Krok 1 - Morelowo-śliwkowe drożdżowe ciasto foto
2

Do wyrabianego ciasta wlać letni stopiony tłuszcz, olejek rumowy i wyrabiać z 5 minut ciasto.

Krok 2 - Morelowo-śliwkowe drożdżowe ciasto foto
3

Wierzch ciasta posypać trochę mąką i przykryć talerzem do wyrośnięcia.

Krok 3 - Morelowo-śliwkowe drożdżowe ciasto foto
4

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, poukładać połówki moreli i śliwek, posypać wiórkami kokosowymi, piec w nagrzanym piekarniku na 180°C, grzanie góra/dół około 55 minut.

Krok 4 - Morelowo-śliwkowe drożdżowe ciasto foto
5

Polewę wyjąć z opakowania do miski, dodać śmietanę, w kąpieli wodnej połączyć składniki, polewę rozsmarować na cieście i zostawić do zastygnięcia.

Krok 5 - Morelowo-śliwkowe drożdżowe ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 28.11.2018 10:14
Smakowite drożdżowe ciasto;)
w mojej kuchni 28.11.2018 10:26
dziękuję i polecam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak