Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morelowo kremowe babeczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąki pszennej
mąki kukurydzianej
żółtko jajek
cukru
margaryny kasia
kakao
masa
śmietany 30% ( słodkiej )
śmietan fix
cukru
serka mascarpone
suszonych moreli
czekolada w młynku do posypani
draże czekoladowe

Przepis i sposób przygotowania na: Morelowo kremowe babeczki

Mąkę, margarynę, żółtka, cukier i kakao umieścić w robocie z nożami do siekania.
Wyrobić ciasto, powinna się zrobić kula.
Ciasto wyjąć, podzielić na 20 kulek.
Każdą kulką wylepić foremki do babeczek, ponakłuwać widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 12-13 minut.
Po wyjęciu ich z piekarnika przestudzić na kratce, po czym wyjąć babeczki z foremek i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Śmietan fix zmieszać z cukrem.
Do wysokiego naczynia wlać śmietanę i chwilę ubijać na najwyższych obrotach.
Wsypać śmietan fix i ubić śmietanę.
Gdy jest wystarczająco ubita, dodać serek mascarpone i połączyć ze śmietaną ale na wolniejszych już obrotach.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub innego dekoratora i każdą babeczkę napełnić masą serowo śmietanową.
Morele pokroić w kostkę i ułożyć na każdej babeczce.
Na koniec poukładać czekoladowe drażetki i posypać czekoladą z młynka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 04.08.2012 23:27
Wyglądają przesmacznie :)
monika141 04.05.2012 09:51
śliczne
Elżbieta15 02.05.2012 16:23
pycha :)
Andysz 02.05.2012 08:39
pyszne!;))
banaszak1994
banaszak1994 29.04.2012 20:28
ładne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak