Morelowo kremowe babeczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąki pszennej

  • mąki kukurydzianej

  • żółtko jajek

  • cukru

  • margaryny kasia

  • kakao

  • masa

  • śmietany 30% ( słodkiej )

  • śmietan fix

  • cukru

  • serka mascarpone

  • suszonych moreli

  • czekolada w młynku do posypani

  • draże

    czekoladowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, margarynę, żółtka, cukier i kakao umieścić w robocie z nożami do siekania.
Wyrobić ciasto, powinna się zrobić kula.
Ciasto wyjąć, podzielić na 20 kulek.
Każdą kulką wylepić foremki do babeczek, ponakłuwać widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 12-13 minut.
Po wyjęciu ich z piekarnika przestudzić na kratce, po czym wyjąć babeczki z foremek i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Śmietan fix zmieszać z cukrem.
Do wysokiego naczynia wlać śmietanę i chwilę ubijać na najwyższych obrotach.
Wsypać śmietan fix i ubić śmietanę.
Gdy jest wystarczająco ubita, dodać serek mascarpone i połączyć ze śmietaną ale na wolniejszych już obrotach.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub innego dekoratora i każdą babeczkę napełnić masą serowo śmietanową.
Morele pokroić w kostkę i ułożyć na każdej babeczce.
Na koniec poukładać czekoladowe drażetki i posypać czekoladą z młynka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bami 04.08.2012 23:27
Wyglądają przesmacznie :)
monika141 04.05.2012 09:51
śliczne
Elżbieta15 02.05.2012 16:23
pycha :)
Andysz 02.05.2012 08:39
pyszne!;))
banaszak1994 29.04.2012 20:28
ładne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat