Morelowe muffiny z kuskusem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • morele suszone

    230 gram
  • jaja

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • masło

    115 gram
  • kuskus

    2 szklanki
  • mąka pszenna

    190 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Imbir mielony Prymat

    1 szczypta
  • jogurt grecki

    1 sztuka
  • miód

    1 łyżka
  • Cynamon mielony Prymat

    1 szczypta
  • kuskus

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone morele przełóż do rondelka i wlej tyle wody, aby zanurzyć w całości owoce. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Odcedź (zachowaj wodę!) i zmiel w blenderze na papkę. Ugotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj do tego wody z moreli (będzie miał miły morelowy posmak). W misce od miksera dokładnie wymieszaj jaja i cukier. Dodaj kuskus (2 szklanki ugotowanego już kuskusa) (pamiętaj aby był przesuszony, inaczej wyjdzie zakalec!), mąkę, proszek do pieczenia i imbir. Wymieszaj jednak nie za długo. Dodaj puree z moreli (zostawiając ¼ szklanki na przystrojenie muffinów). Wypełnij foremki do muffinów co samej góry (muffiny rosną bardzo mało). KREM: Wymieszaj jogurt z miodem. Przełóż krem do szprycy albo nakładaj łyżeczką na upieczone i ostudzone muffiny. POSYPKA: Posyp kuskusem (ugotowanego już kuskusa)wymieszanym z cynamonem krem na muffinów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
meg1984 09.02.2013 12:48
kolorowe :)
aisza1 08.02.2013 14:28
pycha
babajaga1969 08.02.2013 14:00
takie delikatne - smaczne :)
paulina2157 08.02.2013 12:51
ciekawe zestawienie jak dla muffin, apetycznie wyglądają
Milena87 08.02.2013 12:14
pyszne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat