Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morelowe muffiny z kuskusem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele suszone 230 gram
jaja 4 sztuki
cukier 1 szklanka
masło 115 gram
kuskus 2 szklanki
mąka pszenna 190 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
jogurt grecki 1 sztuka
miód 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1 szczypta
kuskus 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Morelowe muffiny z kuskusem

Suszone morele przełóż do rondelka i wlej tyle wody, aby zanurzyć w całości owoce. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Odcedź (zachowaj wodę!) i zmiel w blenderze na papkę. Ugotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj do tego wody z moreli (będzie miał miły morelowy posmak). W misce od miksera dokładnie wymieszaj jaja i cukier. Dodaj kuskus (2 szklanki ugotowanego już kuskusa) (pamiętaj aby był przesuszony, inaczej wyjdzie zakalec!), mąkę, proszek do pieczenia i imbir. Wymieszaj jednak nie za długo. Dodaj puree z moreli (zostawiając ¼ szklanki na przystrojenie muffinów). Wypełnij foremki do muffinów co samej góry (muffiny rosną bardzo mało). KREM: Wymieszaj jogurt z miodem. Przełóż krem do szprycy albo nakładaj łyżeczką na upieczone i ostudzone muffiny. POSYPKA: Posyp kuskusem (ugotowanego już kuskusa)wymieszanym z cynamonem krem na muffinów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

meg1984 09.02.2013 12:48
kolorowe :)
aisza1 08.02.2013 14:28
pycha
babajaga1969 08.02.2013 14:00
takie delikatne - smaczne :)
paulina2157 08.02.2013 12:51
ciekawe zestawienie jak dla muffin, apetycznie wyglądają
Milena87 08.02.2013 12:14
pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak