Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morele w sosie z wina

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

morele 50 dag
cukier 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt
woda 1 szkl
wino białe 1/3 szkl
cukier kryształ 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Morele w sosie z wina

1 szklankę wody zagotować z jedna łyżką cukru, morele oczyścić, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i stopniowo obgotować w wodzie z cukrem, gotowe owoce rozłożyć w salaterkach. Żółtka utrzeć 4 łyżeczkami cukru. Pół szklanki syropu, pozostałego po obgotowaniu owoców, połączyć z winem i zagotować. Gorącym sparzyć utarte żółtka, następnie żółtka ubijać trzepaczką na parze, aż masa zgęstnieje. Owoce polać sosem i zostawić do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak