Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moravsky vrabec

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 600 g
czosnek 4 ząbki
kminek 2 łyżeczki
cebula 3 sztuki
ziemniak typu C 1 sztuka
olej do smażenia 6 łyżek
sól 1 łyżeczka
czarny pieprz 0,5 łyżeczki
bulion 1 szklanka
kapusta kiszona 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Moravsky vrabec

1. Mięso kroimy w kawałki oprószamy solą, pieprzem i kminkiem. Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
2. Kroimy w kostkę dwie cebule i podsmażamy je na 3 łyżkach oleju. Następnie dodajemy mięso i smażmy aż się zrumieni. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy szklanką wody, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
3. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy ją na 3 łyżkach oleju. Dodajemy odciśniętą i pokrojoną kapustę i ziemniaka startego na drobnej tarce. Całość podsmażamy przez 10 minut, następne zalewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem, aż cały bulion odparuje.
4. Moravsky Vrabec podajemy z knedlikiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 10.02.2014 21:26
smaczne jedzonko
andrej 10.02.2014 17:28
Czesi mają ciekawą kuchnię
MarchiochaKucharzy 10.02.2014 10:51
takie dania tylko w czechach:) super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak