Moravsky vrabec

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    600 g
  • czosnek

    4 ząbki
  • kminek

    2 łyżeczki
  • cebula

    3 sztuki
  • ziemniak typu C

    1 sztuka
  • olej do smażenia

    6 łyżek
  • sól

    1 łyżeczka
  • czarny pieprz

    0,5 łyżeczki
  • bulion

    1 szklanka
  • kapusta kiszona

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mięso kroimy w kawałki oprószamy solą, pieprzem i kminkiem. Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
2. Kroimy w kostkę dwie cebule i podsmażamy je na 3 łyżkach oleju. Następnie dodajemy mięso i smażmy aż się zrumieni. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy szklanką wody, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
3. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy ją na 3 łyżkach oleju. Dodajemy odciśniętą i pokrojoną kapustę i ziemniaka startego na drobnej tarce. Całość podsmażamy przez 10 minut, następne zalewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem, aż cały bulion odparuje.
4. Moravsky Vrabec podajemy z knedlikiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata9 10.02.2014 21:26
smaczne jedzonko
andrej 10.02.2014 17:28
Czesi mają ciekawą kuchnię
MarchiochaKucharzy 10.02.2014 10:51
takie dania tylko w czechach:) super:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat