Przepis i sposób przygotowania na: MONTE – CIASTO MEGA CZEKOLADOWE Z SERKAMI MONTE
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier, a następnie wlewamy po 1 żółtku.
Dodajemy mąkę przesianą ( koniecznie ) z proszkiem do pieczenia i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy do połączenia składników.
Wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut ( do suchego patyczka ).
Studzimy, rozcinamy na 3 blaty.
KREM:
Żelatynę zalewamy odrobiną! wrzątku, mieszamy, studzimy.
Masło ubijamy z żółtkiem i cukrem pudrem, a następnie wlewamy serki Monte.
Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo mleko w proszku i lekko przestudzoną żelatynę – wszystko razem dokładnie mieszamy na gładką, kremową masę.
W razie potrzeby dosładzamy do smaku.
Na spód tortownicy kładziemy biszkopt, pokrywamy częścią masy, przykrywamy kolejnym biszkoptem, dociskamy i tak do wykończenia składników.
Całość dokładnie wkoło smarujemy masą i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na noc! ).
Smacznego!