Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Monastyrska chata

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 5 szklanek
cukier kryształ 200 gram
margaryna 400 gram
śmietana 18 proc 400 gram
jajko 2 sztuki
alkohol 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 opak.
sól 1/2 łyżeczki

nadzienie i dekoracja

wiśnie bez pestek 1 słoik
dżem wiśniowy 1 słoik
śmietana kremówka 1500 ml
cukier puder 200 gram
cukier waniliowy 2 opak
mleko ciepłe 1/2 szkl.
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
śmietan fix 3 opak.
czekolada gorzka 2 tabliczki
sól 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Monastyrska chata

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok.30 min.Wiśnie wymieszać z dżemem.. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielićna 15 równych części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o długości około 25 - 30 cm i szerokości 9 - 10 cm. Na długim boku prostokąta układać wzdłuż masę wiśniową. Zawinąć i zlepić. Ma powstać rulonik z wiśniami w środku. Końce ruloników dobrze zacisnąć. Piec do zrumienienia, około 15 minut w temp. 200 st. C. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Żelatynę rozpuścić w wodzie.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrami i śmietan fixami, łączymy z rozpuszczoną żelatyną.. Tak przygotowaną masą przekładać ruloniki tworząc trójkąt, w kolejności 5,4,3, 2,1 ruloników. Z wierzchu obsypać grubą warstwą startej czekolady. Ciasto chłodzić przez noc w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak