Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mona de pasqua

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

anyż 1 łyżeczka
woda 150 ml
mąka tortowa 50 dag
drożdże świeże 2 dag
sól 1/2 łyżeczki
cukier 10 dag
skórka z cytryny 1 szt.
skórka pomarańczowa 1 szt.
sok z pomarańczy 1/2 szt.
jajko 2 szt.
masło 5 dag
żółtko jajek 1 szt.
cukier perlisty do posypania

Porada

Cukier do posypania to cukier perlisty - swobodnie można go kupić. Jeśli nie lubimy anyżu można go nie dodawać, a wtedy zamiast wody użyć ciepłego mleka. Mona de pasqua to hiszpańskie ciasto wielkanocne.

Przepis i sposób przygotowania na: Mona de pasqua

Kroki postępowania

1
Ziarna anyżu wrzucić do miseczki i zalać wrzącą wodą. Przykryć i odstawić do przestudzenia.
Krok 1 - Mona de pasqua foto
2
W tym czasie przesiać mąkę i do miski wrzucić 15 dag – resztę póki co odłożyć. Wkruszyć drożdże i wymieszać, po czym wlać przecedzoną ciepłą lub letnią wodę anyżową.
Krok 2 - Mona de pasqua foto
3
Wymieszać na lepkie ciasto za pomocą drewnianej łyżki, przykryć...
Krok 3 - Mona de pasqua foto
4
... i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Krok 4 - Mona de pasqua foto
5
W międzyczasie porządnie wyszorować cytrynę i pomarańczę szczoteczką z mydłem, dobrze opłukać i sparzyć zalewając wrzącą wodą. Odcedzić po chwili, osuszyć i zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z pomarańczy, choć można to będzie zrobić bezpośrednio do ciasta – wszelkie odrobiny miąższu nie będą przeszkadzać. Stopić masło.
Krok 5 - Mona de pasqua foto
6
Do miski robota wsypać resztę mąki, dodać sól, cukier, starte skórki, sok z pomarańczy, jajka, przestudzone lecz wciąż płynne masło. Zagnieść.
Krok 6 - Mona de pasqua foto
7
Na końcu dodać wyrośnięte ciasto – powinno dać się podnieść, choć klejące nadal będzie. Zrobić to łopatką, zeskrobując ewentualne resztki. Wyrobić gładkie i wciąż lekko klejące, choć dające się ogarnąć ciasto.
Krok 7 - Mona de pasqua foto
8
Wyłożyć na oprószony lekko mąką blat i zagnieść formując kulę. Gdyby ciasto było twardawe – dodać więcej soku z pomarańczy, robiąc to po odrobinie (nie powinno, ale pomarańcze mają różną wielkość i różnie bywają soczyste). Ciasto z lekkim oporem powinno odklejać się od blatu, nie pozostawiając jednak na nim żadnych resztek.
Krok 8 - Mona de pasqua foto
9
Wsadzić do miski (może być po zaczynie), przykryć i wsadzić do lodówki na całą noc. Robiąc ręcznie można po prostu wszystkie składniki dodać do zaczynu, na wszelki wypadek (dla mnie nie ma to specjalnego znaczenia) dodając sól na samym końcu. Wyrabiać koniecznie minimum 10 minut.
Krok 9 - Mona de pasqua foto
10
Na drugi dzień rano wyjąć już wyrośnięte pięknie ciasto z lodówki, zjeść spokojnie śniadanie… Ciasto niech w miarę nabierze temperatury pokojowej – wystarczy około 20 minut. Po tym czasie odgazować – czyli nacisnąć ręką na ciastową poduchę, wyjąć na lekko oprószony mąką blat, zagnieść kilka razy i podzielić na 2 równe części. Uformować dwie śliczne kule i ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Przykryć ściereczką i folią spożywczą – aby nie wyschły za bardzo – i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 10 - Mona de pasqua foto
11
Nagrzać piekarnik do 180°C. Żółtko wymieszać z wodą i posmarować nim wierzch ciasta, a następnie posypać cukrem perlistym.
Krok 11 - Mona de pasqua foto
12
Tuż przed wsadzeniem do piekarnika ostrym nożem naciąć wierzchy na krzyż na głębokość około 1 cm.
Krok 12 - Mona de pasqua foto
13
Piec mniej więcej 40 minut, po 20 przykrywając z wierzchu kawałkiem folii aluminiowej – żółtko na powierzchni ma tendencję do szybkiego i mocnego rumienienia się, zanim ciasto się upiecze.
Krok 13 - Mona de pasqua foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 07.05.2015 10:28
fajny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak