mokry makowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    40 dag
  • cukier

    30 dag
  • mak

    20 dag
  • kasza manna

    6 łyżek
  • jajko

    6 szt
  • margaryna lub masło

    13 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodawać stopniowo utarty mak, dodać kasze mannę, proszek do pieczenia, starte jabłka i ubitą pianę wyłożyć na blachę podpiec ok 20 min w temp 190-200 stopni. w międzyczasie zrobić biszkopt z 4 jaj lub inny który wam dobrze wychodzi ;-)
Po 20 minutach wylewamy mase biszkoptową na mak i pieczemy ok 20 min aż biszkopt będzie suchy.
Następnie ciasto odwracamy tak by biszkopt był na spodzie. Można polać polewą czekoladową lub inną

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 21.04.2016 20:25
świetny makowiec
Jagódka77 12.02.2016 13:17
bardzo lubię wszystkie makowce, ten na pewno smakuje wyśmienicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat