Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje ulubione maślaki w śmietanie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maślaki 100 gram
śmietana 30% 250 ml
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Moje ulubione maślaki w śmietanie

Kroki postępowania

1
Małe maślaki oczyszczamy z trawy i innych zanieczyszczeń, natomiast z wiekszych ściągamy skórkę z kapelusza.
Krok 1 - Moje ulubione maślaki w śmietanie foto
2
Małe maślaki kroimy na pół lub na krzyż, te większe kroimy w kilka mniejszych kawałków. W garnku nastawiamy wodę z dodatkiem 3/4 łyżeczki soli, a kiedy zacznie wrzeć wrzucamy pokrojone maslaki i na wolnym ogniu gotujemy je 10 minut, odcedzamy
Krok 2 - Moje ulubione maślaki w śmietanie foto
3
Maślaki przekładamy na patelnie, gdzie wlewamy śmietankę i dodajemy nieco soli i pieprzu
Krok 3 - Moje ulubione maślaki w śmietanie foto
4
Całość przesmażamy do czasu aż śmietanka nieco zgęstnieje - podajemy na gorąco z chlebem lub jako dodatek do makaronu lub ziemniaków,.
Krok 4 - Moje ulubione maślaki w śmietanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 18.02.2013 17:38
No, trudno powiedzieć,że są małe! :)
SmacznaPyza 18.02.2013 12:56
raczej śmietana z grzybami i to bez smaku, który wylano razem z wodą
Konczi 28.08.2012 13:48
grzybki okazałe
ttrytka 28.08.2012 13:44
ale piękne grzyby

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak