Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje świąteczne makówki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mak 500 g,
woda zimna 2 - 2,5 litra,
bakalie według uznania,
miód 2 łyzki,
cukier według uznania,
masło 2 - 3 łyżki,
bułki 3 -4 szt. lub baton,

dekoracja

wiórki kokosowe
rodzynki
migdały

Przepis i sposób przygotowania na: Moje świąteczne makówki

Na samym początku zagotować wodę, w czasie gdy woda sie zagotuje przygotować bakalie.
Orzechy po obraniu posiekać na mniejsze kawałki, rodzynki sparzyć wrzątkiem.
Do gotującej wody dodać przygotowane bakalie oraz masło prawdziwe bez dodatków. Gotować do miękkości orzechów.
Następnie powoli dodawać zmielony mak cały czas mieszając.
Gotować na mały ogniu co jakiś czas mieszać , doprawić do smaku cukrem ( według uznania).
Na sam koniec dodać 2 łyżki miodu i jeszcze chwile pogotować.
( ja tak gotuje po dodaniu maku około 20 minut na małym ogniu.)
Następnie pokroić bułki w kromki grubości jak kto lubi.
Do szklanej miski na spód wlać część masy makowej następnie ułożyć kromki bułek i znowu masa i tak do wyczerpania składników.
Dekorujemy według upodobań.
Dobrze schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 10:43
uwielbiam je i robie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak